Для вас батьки.

Шановні батьки, ви повинні знати правила безпечної поведінки дітей

БЕЗПЕКА НА ВОДІ.

Приємно в жаркий літній день викупатися в ставку або в річці! Але перш ніж зайти у воду, непогано пригадати правила безпеки поведінки на воді:

Правило 1. Не стій і не грай в тих місцях, звідки можна повалитися у воду.

Правило 2. Не заходь на глибоке місце, якщо не умієш плавати або плаваєш погано.

Правило 3. У жодному випадку не пірнай в незнайомих місцях. Невідомо, що там може опинитися на дні.

Правило 4. Не можна запливати за буйки.

Правило 5. Не можна близько підпливати до судів. Тебе може затягнути під гвинти.

Правило 6. Ніколи не грай в ігри з утримуванням супротивника під водою - він може захлинутися.

Правило 7. Не намагайся плавати на саморобних плотах або інших плавальних засобах. Вони можуть не витримати твоєї ваги або перекинутися.

Правило 8. Не слід далеко запливати на надувних матрацах і камерах. Якщо матрац або камера раптом почнуть здуватися, ти можеш разом з ними піти до дна.

Правило 9. Ігри в «Морські бої» на човнах, розгойдування човна, ходіння по ньому або перегин через борт дуже небезпечні, оскільки човен від цього може перекинутися.

ступний інструктаж з техніки безпеки

БЕЗПЕКА В БУДИНКУ.

Небезпека перша. Гострі предмети, що колють і ріжуть.

Правило 1. Всі гострі предмети, що колють і ріжуть, обов'язково треба класти на свої місця. Порядок в будинку не тільки для краси, але і для безпеки.

Небезпека друга. Електричні прилади. Вони можуть ударити струмом або стати причиною пожежі.

Правило 1. Йдучи з будинку і навіть з кімнати, обов'язково вимикай телевізор, магнітофон, праску і інші електроприлади.

Правило 2. Ніколи не тягни за електричний дріт руками (а кота за хвіст).

Правило 3. У жодному випадку не підходь до оголених дротів і не доторкайся до них.

Небезпека третя. Ліки і побутова хімія.

Правило 1. У жодному випадку не пробуй ніяких ліків. По-перше, це несмачно, а по-друге, неправильно прийняті ліки можуть виявитися отрутою.

Правило 2. Що таке побутова хімія? Це пральні порошки, засоби для миття посуду, засоби від тарганів і багато що інше. Діти, звичайно не таргани, але отрута від тарганів діє і на людей. Тому у жодному випадку не відкривай ніяких упаковок з побутовою хімією.

Небезпека четверта (невидима і нечутна). ГАЗ.

Газ може бути дуже небезпечний. По-перше, скупчившись на кухні, газ може вибухнути. По-друге, їм можна отруїтися. Тому, відчувши запах газу, дотримуй наступні правила:

Правило 1. Терміново скажи про це дорослим.

Правило 2. Треба відразу ж відкрити вікна і провітрити помешкання.

Правило 3. Перевір, чи закриті крани на плиті .

Правило 4. Негайно подзвони по телефону 104.

Правило 5. У жодному випадку не включай світло і не запалюй сірники.

Шановні батьки!

Від вас в великій мірі залежить безпека вашої дитини. Постійно навчайте вашого малюка правилам безпечної поведінки у побуті, в природі, на вулиці, у суспільних місцях.

Пропоную до Вашої уваги цикл пам’яток з навчання дошкільнят безпечній поведінці.

БЕЗПЕКА НА ДОРОЗІ

Правило 1. Переходити вулицю можна тільки по пішохідних переходах. Вони позначаються спеціальним знаком «ПІШОХІДНИЙ ПЕРЕХІД».

Правило 2. Якщо немає підземного переходу, ти повинен користуватися переходом з світлофором.

Правило 3. Не можна переходити вулицю на червоне світло, навіть якщо немає машин.

Правило 4. Переходячи вулицю, завжди треба дивитися: спочатку - наліво, а дійшовши до середини дороги - направо.

Правило 5. Найбезпечніше переходити вулицю з групою пішоходів.

Правило 6. У жодному випадку не можна вибігати на дорогу. Перед дорогою треба зупинитися.

Правило 7. Не можна грати на проїжджій частині дороги і на тротуарі.

Правило 8. Якщо твої батьки забули, з якого боку потрібно обходити автобус, тролейбус і трамвай, можеш їм нагадати, що: автобус, тролейбус, трамвай небезпечно обходити як спереду, так і ззаду. Треба дійти до найближчого пішохідного переходу і по ньому перейти вулицю.

Правило 9. Поза населеними пунктами дітям дозволяється йти тільки з дорослими по краю (узбіччю) назустріч машинам.

Кращий спосіб зберегти своє життя на дорогах - дотримуватись Правил дорожнього руху.

ПОЖЕЖНА БЕЗПЕКА.

Пожежі дуже небезпечні. При пожежі можуть згоріти речі, квартира і навіть цілий будинок. Але головне, що при пожежі можуть загинути люди. Запам'ятай правила протипожежної безпеки.

Правило 1. Не грайся вдома із сірниками і запальничками. Це одна з причин пожеж.

Правило 2. Йдучи з кімнати або з будинку, не забувай вимикати електроприлади.

Правило 3. Не суши білизну над плитою.

Правило 4. У жодному випадку не запалюй феєрверки, свічки або бенгальські вогні вдома (і взагалі краще це робити тільки з дорослими).

Правило 5. У селі або на дачі без дорослих не підходь до печі і не відкривай пічні дверці (від вуглинки, що вискочила, може зажевріти будинок).

ЯКЩО В БУДИНКУ ПОЧАЛАСЯ ПОЖЕЖА.

Правило 1. Якщо вогонь невеликий, можна спробувати відразу ж загасити його, накинувши на нього щільну тканину або ковдру або виливши каструлю води.

Правило 2. Якщо вогонь відразу не згас, негайно тікай з будинку в безпечне місце. І лише після цього подзвони в пожежну охорону по телефону 101 або попроси про це сусідів.

Правило 3. Якщо не можеш втекти з квартири, що горить, відразу ж подзвони по телефону 101 і повідом пожежникам точну адресу і номер своєї квартири.

Правило 4. При пожежі дим набагато не безпечніший за вогонь. Більшість людей при пожежі гинуть від диму. Якщо відчуваєш, що задихаєшся, опустися навпочіпки або просувайся до виходу повзучи - внизу диму менше.

Правило 5. При пожежі ніколи не сідай в ліфт. Він може відключитися, і ти задихнешся.

Правило 6. Чекаючи приїзду пожежників, не втрачай голови і не виплигуй з вікна. Тебе обов'язково врятують.

Правило 7. Коли приїдуть пожежники, у всьому їх слухайся і не бійся. Вони краще знають як тебе врятувати.

/Files/images/20121011_112917.jpg10 заповідей батьківства

Правил про те, як виховувати дитину, придатних на всі випадки життя, не існує. Усі діти різні. Кожна дитина унікальна, унікальні і наші з нею стосунки. Але є речі, які протипоказані при спілкуванні з будь-якою дитиною без винятку. Мова йде про те, чого батькам робити не можна.

Якщо ми хочемо виховати людину, якій притаманна самодисципліна, нам треба в першу чергу розвивати її самосвідомість, прагнути до того, щоб у дитини сформувався позитивний образ самої себе, і уникати всього, що руйнує цей позитивний образ.

Що гріха таїти, навіть самі терплячі батьки час від часу в "засмучених почуттях" все ж користуються недозволеними заходами, але нерідко до них вдаються просто через незнання.

Не принижуй дитину!

Ми іноді запросто можемо сказати дитині: "А краще ти нічого не міг придумати? У тебе взагалі голова на плечах є?" і так далі. Всякий раз, коли ми вимовляємо що-небудь подібне, ми руйнуємо позитивний образ сина чи дочки.

Не погрожуй!

"Якщо ти ще раз зробиш - ти у мене отримаєш!", "Якщо ти ще раз стукнеш братика, я тебе. . . " Кожен раз, коли ми так говоримо, ми вчимо дитину боятися і ненавидіти нас. Загрози зовсім марні - вони не покращують поведінки.

Не вимагали обіцянок!

Добре знайоме: дитина завинила, а мама їй каже: "Пообіцяй, що більше ніколи-ніколи так робити не будеш" - і отримує, звичайно, обіцянку. А через півгодини дитина повторює свою витівку. Мама ображена і засмучена: "Ти ж обіцяв!" Вона просто не знає, що обіцянка нічого не означає для маленької дитини. Дитина живе тільки в сьогоденні. Якщо вона чутлива і совісна, то вимагання обіцянок буде розвивати в неї почуття провини, якщо ж дитина не чутлива, це тільки навчить її цинізму: слово - це одне, а справа - зовсім інше.

Уникайте гіперопіки!

Зайва опіка привчає дитину до думки, що сама вона нічого робити не може. Багато батьків недооцінюють можливостей дітей щонебудь робити самостійно. Прийміть як девіз: "Ніколи не роби за дитину те, що вона може зробити сама".

Не вимагай негайної покори!

Уявіть, що чоловік говорить вам: "Олена, кинь все і цю ж хвилину приготуй мені кави". Як вам це сподобається? Точно так само вашій дитині не подобається, коли від неї вимагають, щоб вана негайно залишила своє заняття, краще попередити її заздалегідь: "Хвилин через десять будемо обідати", тоді ми цілком можемо дозволити їй побурчати трохи: "Ой, мам! Я ще пограю". Сліпе беззастережне підпорядкування характерно для маріонетки, але воно не сприяє формуванню незалежної, самостійної людини.

Не потурай дитині!

Мова про вседозволеність. Діти відразу відчують, що батьки бояться бути твердими, коли вони переступають межі дозволеного, бояться сказати їм "ні". Це вселяє в них впевненість, що всі правила гумові - варто трішки натиснути, і вони розтягнуться. Таке може спрацьовувати в рамках сім'ї, але за її межами дитину чекають гіркі розчарування. Потурати дитині - означає, позбавляти її можливості вирости пристосованою до життя людиною.

Будь послідовним!

У суботу у мами гарний настрій і вона дозволяє синові порушувати всі правила (або якісь з них). У понеділок, коли він робить те ж саме, вона "навалюється на нього, як тонна цегли". Уявіть себе на місці своєї дитини. Як би ви навчилися водити машину, якби в понеділок вівторок і четвер червоне світло означало "стоп", а в середу і суботу - "можна продовжувати рух"? Дітям необхідна послідовність у вимогах. Вони повинні знати, чого від них чекають. Безладність у дозволах і заборонах цьому не сприяє.

Не вимагай того, що не відповідає віку дитини!

Якщо ви чекаєте від свого дворічного малюка, щоб він слухався, як п'ятирічний, то цим ви провокуєте у нього неприязнь до вас. Ви вимагаєте від нього зрілості поведінки, на яку він ще не здатний - це погано позначається на розвитку його самосвідомості.

Не моралізуй і не говори дуже багато!

Кожного дня тисячі слів осуду вихлюпуються на наших дітей. Якщо всі їх записати на магнітофон і прокрутити мамам, вони будуть вражені. Чого тільки вони не говорять своїм дітям! Загрози, насмішки, бурчання, цілі лекції про мораль. . . Під впливом словесного потоку дитина "відключається". Це для неї єдиний спосіб захисту і вона швидко його освоює. А оскільки відключитися повністю вона не може, то відчуває почуття провини, а це розвиває негативну самооцінку. Всі "моралі" зрештою для дитини зводяться до таких схем: "Те, що ти зробив, - це погано. Ти поганий, тому що це зробив. Як ти міг так вчинити після всього хорошого, що мама зробила для тебе?"

Не лишай дитину права залишатися дитиною!

Уявіть собі, що ви - педагогічний геній і виховали зразкову дитину: тиху, завжди поважаючу дорослих, яка ніколи не бунтує і не виходить з-під контролю, робить все, що дорослі від неї хочуть. У неї немає негативних почуттів до чого-небудь і до кого-небудь, вона совісна і акуратна, ніколи нікого не обманює. Але, може бути, тоді ми маємо справу з маленьким дорослим? Психологи вважають, що "зразкова" дитина - не щаслива дитина. Це дитина під маскою. Вона сховала своє "я" під оболонку, а всередині у неї дуже серйозні емоційні проблеми.

Виховуючи дітей, розвиваючи їх самодисципліну, давайте не забувати, що вони все-таки діти. Давайте залишимо за ними це право!

1. Не чекай, що твоя дитина буде такою, як ти. Або - як ти хочеш. Допоможи їй стати не тобою, а собою.

2. Не зганяй на дитині свої образи; що посієш, те й зійде.

3. Не вимагай від дитини плати за все, що ти для неї робиш: ти дав їй життя - як вона може тебе віддячити? Вона дасть життя іншому: це незворотний закон подяки.

5. Не стався до її проблем звисока.

6. Не принижуй!

7. Не муч себе, якщо не можеш чогось зробити для своєї дитини, муч, якщо можеш і не робиш.

8. Пам'ятай: для дитини зроблено недостатньо, якщо не зроблено все.

9. Умій любити чужу дитину. Не роби чужій дитині те, що не хотів би, щоб інші зробили твоїй.

10. Люби свою дитину будь-якою: неталановитою, дорослою; спілкуючись з нею, радій, бо дитина - це свято, яке поки що з тобою.

Кiлькiсть переглядiв: 752

Коментарi

Новини

Опитування

Хто відвідував наш сайт?

Календар

Попередня Травень 2021 Наступна
ПВСЧПСН
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31