• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Звіт гуртка «Декоративно-ужиткового мистецтво»

Звіт гуртка «Декоративно-ужиткового мистецтво»

2020-05-31

/Files/images/novini/nova4/гурток2.jpg

Гурток «Декоративно-ужиткового мистецтва»

Керівник – Побережник Наталія Дмитрівна

Гурток декоративно-ужиткового мистецтва працював на базі Дружбівської ЗОШ І-ІІІст.. Заняття проводилися відповідно до навчальної програми з позашкільної освіти художньо-естетичного напряму «Декоративно-ужиткове мистецтво». Початковий, основний та вищий рівні, 5 років навчання. «Схвалено для використання в закладах позашкільної освіти» (лист ІМЗО від 27.12.2019 № 22.1/12-Г-1223); витяг з протоколу засідання науково-методичної комісії з позашкільної освітинауково-методичної ради з питань освіти МОН України від 23.12.2019 № 4). Автор: Васкевич О. Є. Вихованці працювали за початковим рівнем. Гуртківці ознайомилися з різними видами декоративно-прикладної творчості, вивчили технології виготовлення виробів різними художніми техніками: бісероплетіння, вишивка, писанкарство, витинання; вивчили символи й орнаменти українського народу, ознайомилися з творчістю народних майстрів та сучасними напрямками декоративно-прикладного мистецтва. Заняття були тісно пов’язані з народознавством та історією рідного краю. При викладенні матеріалу були використані такі методи роботи, як розповідь, яка супроводжується показом репродукцій, бесіди з переглядом і аналізом зразків робіт, схем. Перевага в роботі надавалася практичним методам (розробка ескізів, схем, виготовлення виробів). Вагоме місце в навчальному процесі гуртка займають ігри, конкурси, вікторини, як методи стимулювання. Вихованці гуртка – активні учасники виставок та конкурсів, а саме: виставка робіт до тижня зарубіжної літератури, новорічно-різдвяна виставка. Вихованка гуртка взяла участь у ХІХ Всеукраїнський конкур учнівської творчості «Об’єднаймося ж, брати мої…» (Наконечна Ірина, вишивка бісером «Анголе-охоронцю, принеси Україні мир». Характерною особливістю сучасного розвитку декоративно-прикладного мистецтва є відродження народних традицій та пошук нових технік, а також поєднання різних технік, матеріалів. Саме цим займаються вихованці на заняттях гуртка. Вони навіть і під час карантину дистанційно працювали на повну потужність, зроблено відеопрезентацію виконаних робіт .

Метою навчальної програми є формування ключових компетентностей особистості засобами декоративно-ужиткового мистецтва.

Важливою в гуртковій роботі є співпраця з батьківським колективом, залучення батьків до роботи гуртка, до виховних і виставкових заходів, спрямування спільних зусиль педагога і сім'ї на розвиток естетичних смаків і творчих здібностей їх дітей.

Робота в гуртку «Декоративно-ужиткового мистецтва» - прекрасний засіб розвитку творчості, розумових здібностей, естетичного смаку, а також конструкторського мислення дітей.

Діти, побачивши готові вироби, порівнюють їх, знаходять достоїнства і недоліки, критично відносяться до своєї роботи, у них виробляється аналітичний розум. Особливо важливо, що діти пізнають значущість своєї праці, його корисність для тих, що оточують. Дуже важливо керівникові гуртка удосконалювати естетичний смак дітей, розвивати відчуття прекрасного, підтримувати творчий початок в діяльності дитини.

Перелік і об'єм матеріалів слід передбачити заздалегідь – збір деяких залежить від сезонних умов. Такі матеріали, як листя,шишки,жолуді, коріння, гілочки збираємо з дітьми під час екскурсії.

На заняттях з дітьми необхідно акцентувати увагу учнів не на виготовлення конкретного виробу, а на його конструктивній побудові, спільній закономірності пристрою виробу цього типу, показати варіанти щоб діти змогли б удома самостійно зробити потрібний виріб. Такий підхід, як свідчить практика, значно підвищує інтерес до знань. А це є головною відзнакою від уроків трудового навчання.

До гуртка залучено 15 учнів. Діти з радістю йдуть на гурток, із захопленням працюють, своїми відмінними роботами радують вчителя, батьків, бабусь, дідусів. Беруть участь в конкурсах школи і району.

Мають непогані результати. У дітей розвивається естетичний і художній смак, удосконалюються трудові навички і уміння.

/Files/images/novini/nova4/гурток6.jpg

/Files/images/novini/nova4/гурток5.jpg

/Files/images/novini/nova4/гурток 4.jpg

/Files/images/novini/nova4/гурток 3.jpg

/Files/images/novini/nova4/гурток.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 302

Коментарi