• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Шкільне харчування

Лист Міністерства освіти і науки України від 07.07.2021 № 1/9-347/26-04/19995/2-21 “Щодо окремих питань організації харчування у 2021-2022 роках у закладах дошкільної, загальної середньої освіти”

Міносвіти та МОЗ надали роз’яснення щодо окремих питань організації харчування у 2021-2022 роках у закладах дошкільної, загальної середньої освіти.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Урядовий портал.

«Згідно з пунктом 4 постанови уряду №305, нові норми харчування набирають чинності з 1 вересня 2021 року, тобто на сьогодні постанова Кабінету Міністрів від 22 листопада 2004 р. №1591 «Про затвердження норм харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» є чинною та підлягає застосуванню», - ідеться в повідомленні.

Що зміниться в шкільному харчуванні

Міністерство охорони здоров'я вирішило перевести українські школи на новий санітарний регламент. Заступник глави МОЗ, головний санітарний лікар Віктор Ляшко розповів, що зміни торкнуться безлічі речей, які не змінювалися роками. Приміром, підбір парт відповідно до зросту, наявність туалетів у будівлі школи, профогляди для працівників шкіл.

Серед іншого, у новому санітарному регламенті змінено підходи до організації харчування. У школах дозволяється організовувати кейтеринг, який повинен відповідати всім принципам та вимогам безпечності харчових продуктів на базі системи HACCP. Також вимоги документа базуються на принципах здорового харчування, рекомендованих Всесвітньою організацією охорони здоров’я.

"Регламентом встановлено вимоги до харчових продуктів та готових страв, що можуть пропонуватись дітям. Наприклад, передбачено низку обмежень за вмістом солі, цукру та жиру з урахуванням сучасних тенденцій щодо здорового харчування та рекомендацій ВООЗ", – розповів Ляшко.

Крім того, у документі визначено перелік харчових продуктів, які забороняється продавати у шкільних буфетах та шкільних автоматах. Також встановлені групи харчових продуктів, які повинні бути в щоденному шкільному раціоні учнів (злакові, овочі, фрукти та ягоди, молочні продукти), та врегульовано питання організації харчування дітей з особливими потребами.

"Тепер у разі, якщо є довідка від сімейного лікаря чи педіатра про певні дієтичні потреби дитини, власник закладу зобов’язаний організувати окреме харчування з урахуванням рекомендацій лікаря", – пояснив головний санітарний лікар.

З 1 вересня в усіх українських школярів змінилися не тільки умови навчання, але й харчування.

Відмовилися від чергування дітей у їдальні. Зараз сервірування столів здійснює персонал їдальні - це збільшує час, необхідний на обслуговування школярів. Додаємо до цього ще час на постійну дезінфекцію посуду та меблів.

Збільшили відстань між столами аби зберегти дистанцію. Замість шести учнів за столом — не більше чотирьох.

Якщо в «докарантинні часи» в шкільній їдальні закладу освіти обідали 48 учнів , то зараз з дотриманням карантинних вимог є фактична можливість розмістити по 32 учнів за один раз після 2,3,4 уроків .

Зважаючи на ці обмеження в закладі освіти є можливість організувати харчування для учнів 1-11 класів .

Наша школа долучаються до проекту «Нове шкільне харчування» автором якого є кулінарний експерт, шеф –кухар Євген Клопотенко: https://bit.ly/2QpdfL4.

Кiлькiсть переглядiв: 728

Коментарi